De Covid 19 maatregelen werden verlengd. Overweeg verlenging tijdelijke werkloosheid om de kosten onder controle te houden. Denk je aan heropstart, dan zijn veiligheidsmaatregelen noodzakelijk. Tijd voor onze HR tips.

De voorbije weken waren voor ieder van ons anders dan we tot op heden gewend waren. De COVID 19 zal ons leven zowel privé als professioneel veranderen. Er komen nieuwe manieren van werken tot stand en we leren op een andere manier omgaan met elkaar. De ruime ervaring en onze pragmatische aanpak helpen ons, om samen met jullie, deze uitzonderlijke situatie door te komen.

We delen dan ook graag met jullie 3 nuttige tips:

  1. Zorg ervoor dat je bij sociale inspectie kan aantonen dat er veiligheidsmaatregelen in het bedrijf werden genomen om je werknemers maximaal te beschermen. De FOD WASO (Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg) publiceerde op hun website werk.belgie.be een checklist die de basis vormt van een controle. Download de checklist via het VOKA platform via deze link: Corona checklist preventie covid19 
  2. Zowel arbeiders en bedienden werden in de voorbije weken op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ‘corona’ gezet. Deze maatregel, initieel voorzien t.e.m. 19 april, werd verlengd t.e.m. 31 mei 2020. (bevestigd op de website rva.be) Alle info omtrent deze vorm van werkloosheid kan je vinden op het infoblad E1 of via deze link tijdelijke werkloosheid wegens overmacht
  3. Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht Corona in combinatie met:
    • ZIEKTE: je betaalt geen gewaarborgd loon als via je sociaal secretariaat “ziekte bij tijdelijke werkloosheid” hebt laten inboeken.
    • BETAALDE FEESTDAG: deze wordt betaald door de RVA indien die feestdag valt na 14 dagen ononderbroken werkloosheid omwille van overmacht Corona.
    • Andere nuttige tips kan je eenvoudig consulteren op de handige FAQ coronavirus van SD Worx via deze link: sdworxcorona.be

Nood aan ondersteuning op afstand?

Ook wij hebben ons anders georganiseerd en werken hoofdzakelijk van thuis uit. Onze HR experten blijven onze klanten ondersteunen maar vanop een veilige afstand. Onze dienstverlening is dan ook niet anders dan voorheen. Positief als we zijn, houden we vol en ‘blijven ook wij in ons kot’. Van zodra we ‘go’ krijgen om in Vlaanderen het persoonlijk contact te hervatten, komen we met plezier bij je langs.

Wens je bij deze zaken of ander HR facetten de ondersteuning van een senior HR Power Expert? Aarzel dan niet om ons te contacteren (bart@hr-power.be of 0479 570 151). We hebben senior experten met enige ruimte in de agenda die snel kunnen opstarten en jou graag met raad en daad ondersteunen.

Hou het intussen veilig, gezond en zorg voor jezelf, je omgeving en je medewerkers.

Bart Menschaert
bart@hr-power.be
+32 479 570 151