Innovatie door educatie: het belang van een leercultuur binnen een bedrijf

Het is belangrijk dat je je concurrenten steeds voor blijft. Dit kan op verschillende manieren. Betere service, lagere prijzen, een uitgekookte marketingstrategie, het zijn allemaal manieren om je voorsprong op je concurrentie vast te houden. Ook een sterke leercultuur binnen je bedrijf draagt hiertoe bij. Nog te vaak wordt het vergeten of als niet belangrijk geacht, terwijl het juist zorgt voor gemotiveerde werknemers, betere prestaties en een flexibele organisatie. Maar hoe zorg je er nu voor dat voortdurend bijleren echt onderdeel wordt van je bedrijfscultuur? In deze blogpost ontdek je praktische manieren om een leercultuur te stimuleren.

Wat verstaan we onder een leercultuur?

Het woord ‘leercultuur’ verwijst naar hoe kennisontwikkeling binnen een bedrijf plaatsvindt. Het draait om de vraag in hoeverre medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen op hun werk. Dit geldt voor iedereen, van starter tot senior, en in alle lagen van de organisatie. Een werkgever kan een leercultuur op verschillende manieren stimuleren. Denk aan het organiseren van opleidingen en trainingen. Ook helpt het om jaarlijks duidelijke leerdoelen op te stellen.

 

De voordelen voor de werknemer

Een positieve leercultuur houdt heel wat voordelen in voor de werknemer:

  • Door je werknemers mentaal uit te dagen, zullen hun prestaties verbeteren. Dit zorgt voor meer energie en voldoening.
  • Een goede leercultuur gaat gepaard met een open communicatie. Dit zorgt ervoor dat werknemers samen kunnen groeien. Door regelmatig met collega’s ideeën uit te wisselen en te overleggen, durven ze zich meer open te stellen en hun mening te delen.
  • Nieuwe vaardigheden en competenties geven medewerkers de kans om door te groeien in hun carrière.
  • Door een variatie aan opleidingen te voorzien, blijven werknemers geprikkeld. Hierdoor zullen ze hun werk minder rap als saai ervaren.

 

De voordelen voor de werkgever

Uiteraard plukken ook werkgevers de vruchten van een positieve leercultuur. Zelfontwikkeling van werknemers en de groei van talent zorgen onder meer voor:

  • Meer betrokkenheid van je werknemers en betere prestaties, wat uiteraard een grote impact heeft op het succes van het bedrijf.
  • Dat je als onderneming beter kan inspelen op veranderingen in de markt. Door dat werknemers regelmatig worden bijgeschoold, ben je als bedrijf wendbaarder.
  • Tevreden klanten en de groei van je bedrijf dankzij betere prestaties.
  • Een sterke band tussen jouw bedrijf en de werknemers waardoor ze minder snel zullen veranderen van werkgever.

Zoals je ziet heeft het integreren van een leercultuur heel wat voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever. Maar hoe pak je dit nu aan? In wat volgt geven we je graag enkele tips en manieren om een leercultuur binnenin jouw onderneming op te zetten.

 

Leg de meerwaarde van continu leren uit

In eerste instantie is het belangrijk dat je aan je werknemers duidelijk maakt waarom blijven bijleren zo belangrijk is. Niet alleen voor het bedrijf maar ook voor zichzelf. Laat hen zien dat nieuwe kennis en vaardigheden niet alleen hun doorgroeimogelijkheden positief beïnvloeden, maar ook helpen om relevant te blijven in een veranderende arbeidsmarkt.

Naast de positieve impact op hun persoonlijke groei, is het ook belangrijk om te tonen hoe een leercultuur het bedrijf ten goede komt. Laat zien wat de resultaten zijn van een sterke leercultuur of welke doelstellingen hierdoor kunnen worden behaald. Wanneer de achterliggende reden van extra opleidingen en cursussen duidelijk is voor de werknemers, zullen ze gemotiveerder zijn om deze te volgen.

 

Maak bijleren zo eenvoudig mogelijk

Om een leercultuur echt te integreren in je bedrijf, moet je het volgen van opleidingen en bijscholing zo eenvoudig mogelijk maken voor je werknemers. Als de drempel te hoog is of het proces te tijdrovend is, zullen medewerkers minder geneigd zijn om deel te nemen. Bied daarom flexibele leermogelijkheden aan, zoals online cursussen of interne trainingen op verschillende momenten.

Met online cursussen kunnen werknemers op hun eigen tempo bijleren. Wanneer je een interne opleiding voorziet, kan je deze zelfde sessie op verschillende tijdstippen laten doorgaan. Zo verklein je de kans dat werknemers niet deelnemen omwille van een drukke agenda. Zorg er ook voor dat alle informatie rond opleidingen eenvoudig te vinden is en laat werknemers zich op een makkelijke manier inschrijven. Door zoveel mogelijk drempels weg te nemen, creëer je een omgeving waarin leren toegankelijk is voor iedereen. Dit draagt bij aan de groei van zowel de werknemers als het bedrijf.

 

Zorg voor interne kruisbestuiving

Een belangrijk onderdeel van een bedrijf met een sterke leercultuur is interne kruisbestuiving. Dit houdt in dat werknemers onderling hun opgedane kennis met elkaar delen. Zo kan er bijvoorbeeld één iemand binnen een team een externe opleiding volgen om deze vervolgens aan de hand van een interne opleiding door te geven aan de rest van het team. Dit zorgt trouwens ook voor meer betrokkenheid binnen het team.

Naast doorgeven van kennis via interne opleidingen, kan je ook alle opgedane kennis digitaal verzamelen. Wanneer je een interne opleiding voorziet of iemand volgt extern een opleiding, plaats je achteraf de presentatie of cursus op een digitaal platform waar alle werknemers aankunnen. Zo kunnen werknemers dit op hun eigen tempo en wanneer het hen uitkomt bekijken. Daarnaast is een centrale databank met kennis ook handig voor wanneer een werknemer snel iets wil opzoeken.

Het doorgeven van kennis is dus cruciaal voor een gezonde leercultuur. Zo blijft kennis niet bij één persoon zitten, maar stroomt het door het hele bedrijf.

 

Beloon werknemers

Om werknemers extra te stimuleren kan je met beloningen werken. Door hun inspanning om te blijven bijleren te erkennen, voelen ze zich gewaardeerd en blijven ze gemotiveerd om nieuwe kennis te blijven opdoen. Beloningen kunnen variëren van financiële extra’s, zoals bonussen of studiebudgetten, tot niet-materiële waarderingen zoals erkenning tijdens een teammeeting of extra vrije dagen.

Door leren zichtbaar te belonen, maak je duidelijk dat ontwikkeling en innovatie een prioriteit is binnen je bedrijf en zet je andere aan om hier ook op in te zetten. Dit draagt bij aan een cultuur waarin leren niet alleen wordt aangemoedigd, maar ook actief wordt gewaardeerd.

 

Wat kan HR Power voor jou betekenen?

Bij HR Power staan we steeds klaar om je te begeleiden in alles wat met HR te maken heeft. Het is ons doel om jou als bedrijfsleider te ontzorgen zodat jij je voor de volle 100% kan focussen op de strategie, de productie of een ander onderdeel van de onderneming.

Ook bij het integreren van een leercultuur begeleiden we je graag.

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en wij helpen je bij de aanvraag van het gratis begeleidingstraject (via de Vlaamse overheid) met één van onze experten.

Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen met Bart Menschaert op 0479 570 151 of via bart@hr-power.be. Of plan onmiddellijk een kennismakingsgesprek in via de knop rechts onderaan deze pagina.