Met de fiets naar het werk wordt alleen maar populairder
Steeds meer mensen kiezen ervoor om met de fiets naar hun werk te gaan. Dit is niet alleen voor het klimaat een goede zaak maar ook voor het mentaal welzijn van werknemers. De stijgende populariteit van de fiets valt toe te schrijven aan de verplichte fietsvergoeding die in het leven werd geroepen. In deze blogpost gaan we dieper in op woon-werkverkeer met de fiets en kijken we specifiek naar de voordelen van de fiets als vervoersmiddel.
Het effect van de verplichte fietsvergoeding
Sinds 1 mei 2023 is er een verplichte fietsvergoeding voor alle werknemers die op regelmatige basis de fiets gebruiken voor het woon-werkverkeer. Deze verplichte vergoeding heeft niet alleen een positief effect op het aantal werknemers dat voor de fiets kiest maar ook op het aanbieden van een fietslease door werkgevers. Een jaar na de invoering van deze vergoeding is er een duidelijk verschil merkbaar. Het aantal werknemers dat gebruik maakt van een fietslease is met maar liefst een kwart gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Acerta. Ook het aantal werkgevers dat deze formule aanbiedt is met de helft gestegen.
Wat houdt een fietslease precies in?
De fietslease geeft werknemers de kans om hun fiets te betalen met hun brutoloon. Hierdoor wordt de aankoop meteen een stuk goedkoper. Elke maand betaalt de werknemer een beperkt bedrag van zijn of haar brutoloon waarbij deze op het einde van de leaseperiode de fiets voor een voordelig restbedrag kan aankopen. Je kan het eigenlijk vergelijken met een autoleasing, alleen heb je hier ook nog eens een duurzaam en gezond voordeel.
De kosten van een fietslease voor de werkgever variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan het type fiets en de leasevoorwaarden. De werknemer kan namelijk uit verschillende typen fietsen kiezen. Van stadsfiets tot speed pedelec, de werknemer is vrij in zijn of haar keuze. Ook de werkgever betaalt maandelijks een bedrag aan de fietsleasemaatschappij. Een bijkomend voordeel voor de werkgever is de belastingaftrek. Ze kunnen namelijk de leasekosten aftrekken als bedrijfskosten. Hierdoor wordt fietsleasing ook voor de werkgever een pak aantrekkelijker.
De voordelen van fietsleasing
Een fietsleasing houdt voor zowel de werkgevers als werknemer heel wat voordelen in. Zo zijn er naast het fiscale voordeel voor werkgevers ook nog tal van andere voordelen waar je misschien niet meteen aan denkt. Zo zal het ook een positief effect hebben op de kosten die gepaard gaan met ziekteverzuim. Met de fiets naar het werk komen draagt bij aan de gezondheid van je werknemers, wat tot minder ziekteverzuim leidt. Hierdoor moet je minder investeren in vervanging van werknemers en ziekteverlof.
Een tweede voordeel is een hogere productiviteit. Werknemers die met de fiets naar het werk komen, laten vaak hogere energieniveaus opmeten en zijn doorgaans productiever. Ondanks de kosten die een fietsleasing met zich meebrengt, is het dus zeker en vast de investering waard. Het verbetert de duurzaamheid, tevredenheid van je werknemers en je bedrijfsimago.
Wat zijn de voorwaarden voor een fietsvergoeding?
Een fietsvergoeding is dus een goed en belangrijk initiatief dat zowel de werkgever als de werknemer ten goede komt. Maar wanneer kom je nu eigenlijk in aanmerking voor een fietsvergoeding en wat zijn de voorwaarden? Zoals we eerder al vermeldden is een fietsvergoeding enkel voor werknemers die op regelmatige basis met de fiets naar het werk komen.
De fiscale vrijgestelde fietsvergoeding ligt vandaag op 0,35 euro per kilometer. Daarbovenop is er een plafond van 3.500 euro. Indien dit bedrag wordt overschreden, wordt het bijkomende bedrag belast. Er zijn twee voorwaarden van kracht om de fietsvergoeding vrij te stellen van inkomstenbelasting en sociale zekerheidsbijdragen:
- De fietsvergoeding moet uitdrukkelijk kunnen worden toegekend voor effectieve verplaatsingen met de fiets. De vergoeding gebeurt op basis van het aantal afgelegde kilometers.
- De fietsvergoeding is vrijgesteld tot een bedrag van 0,35 euro per kilometer. Wordt er meer dan 0,35 euro per kilometer toegekend, dan moet de werknemer het bedrag boven de 0,35 euro aangeven in zijn belastingaangifte.
Bereidheid woon-werkverkeer
De fietsvergoeding sluit ook perfect aan op de behoeften van de Belgen op vlak van woon-werkverkeer. Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat de mentale grens voor woon-werkverkeer rond 1 uur per dag ligt. Dit wil zeggen dat werknemers niet verder dan een half uur naar hun werk willen pendelen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 1 op de 3 werknemers woon-werkverkeer als tijdverspilling ziet. Hier kan de fiets verandering in brengen.
Zoals we eerder al aanhaalden heeft fietsen een positieve invloed op het mentale welzijn en de productiviteit van werknemers. Een dagelijkse fietsrit geeft werknemers de kans om hun woon-werkverkeer te combineren met het verbeteren van hun gezondheid én prestaties. Een gezonde geest in een gezond lichaam!
De bereidheid in tijd en afstand varieert wel wat tussen de verschillende provincies. Zo wonen Brusselaars gemiddeld het dichtste bij hun werk, zijn de West-Vlamingen het meest tevreden over hun woon-werkverkeer en zijn de Oost-Vlamingen dagelijks het langste onderweg.
Pendelen met de wagen onder druk
Het dagelijks pendelen met de auto komt steeds meer onder druk te staan door de lange files die zorgen voor frustratie en tijdverlies. Veel mensen blijven toch de wagen gebruiken, zelfs als ze op fietsafstand van hun werk wonen. Dit zorgt niet alleen voor overvolle wegen, maar ook voor een hogere uitstoot van schadelijke stoffen. Fietsen kan een praktische oplossing bieden om deze problemen te verminderen.
Dankzij de fietsvergoeding en fietsleasing waar steeds meer bedrijven gebruik van maken, wordt het financieel aantrekkelijk om de auto te laten staan. Door vaker voor de fiets te kiezen, kunnen we niet alleen het aantal auto’s op de weg verminderen, maar ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving en meer beweging in ons dagelijks leven. Bovendien zorgt fietsen voor minder stress en een aangenamer woon-werkverkeer.
Motiveer je werknemers met een duidelijk plan
Als bedrijf is het belangrijk om je werknemers actief te motiveren om de fiets te nemen voor hun woon-werkverkeer. Dit kan niet alleen files en parkeerkosten verminderen, maar ook bijdragen aan een gezondere en productievere werkomgeving. Een duidelijk en uitgebreid fietsplan is hierbij essentieel. Dit plan moet voordelen zoals fietsvergoedingen, fietsleasing en veilige fietsenstallingen duidelijk maken. Daarnaast kunnen bijkomende voorzieningen, zoals kleedkamers en douches, werknemers stimuleren om de overstap naar de fiets te maken. Door een goed doordacht beleid te voeren en fietsgebruik actief te ondersteunen, vergroot je de kans dat meer werknemers kiezen voor de fiets.
Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen met Bart Menschaert op 0479 570 151 of via bart@hr-power.be. Of plan onmiddellijk een kennismakingsgesprek in via de knop rechts onderaan deze pagina.