3 tips om zonder zorgen op vakantie te vertrekken

We kennen het allemaal. We blijven doorwerken tot de laatste minuut voor onze vakantie. Tijdens de eerste dagen of zelfs week van de vakantie zijn we nog teveel bezig met to-do’s. En stiekem kijken we er al tegenop om terug aan het werk te gaan en een berg werk en e-mails aan te treffen.

HR Power geeft jou graag 3 tips mee, zodat jij zorgeloos de vakantie kan ingaan.

blog HR Power tips blog zorgeloos op vakantie bart menschaert

1. Voor je vakantie: Maak op voorhand afspraken met je collega’s

Wellicht staan jouw vakanties voor de komende maanden reeds lang op voorhand in jouw kalender. Het helpt om aan je collega’s jouw verlofmomenten reeds mee te delen. Zo weten zij wanneer je niet beschikbaar bent, en wanneer zij (een stuk van) je takenpakket dienen over te nemen. Maak afspraken met je collega’s, niet enkel over het overnemen van jouw werk. Bespreek ook of/wanneer zij jou tijdens je vakantie eventueel (in hoge nood) toch kunnen bereiken, en op welke manier. Een goede samenwerking met je collega’s is vaak het resultaat van goede afspraken vooraf. En het zal zorgen voor meer rust in je hoofd.

2. Tijdens je vakantie: Schrijf je to-do’s neer

De laatste dag(en) voor je vakantie kan het gebeuren dat er jou nog allerhande to-do’s te binnen schieten. Schiet er jou vlak voor (of tijdens) je vakantie nog een to-do te binnen? Schrijf het op in je gsm, in een notitieboekje,… Op die manier schrijf je openstaande zaken letterlijk ‘van je af’, en kan je met een leeg hoofd van je vakantie genieten.

3. Na je vakantie: Plan voldoende tijd na je vakantie om mails/to-do’s op te volgen

Wellicht staat jouw Out-Of-Office bericht ingesteld tot de dag dat je terug aan het werk gaat. Dat zorgt ervoor dat mensen ineens op je 1ste werkdag terug een antwoord van je verwachten. Stel daarom je Out-Of-Office reply anders is. Zo kan je bv. in je boodschap vermelden vanaf wanneer je ten vroegste zal antwoorden. Of reken 1 of 2 dagen extra in jouw Out-Office instellingen/bericht. Kom je op maandag terug naar het werk? Zet je Out-Of-Office dan aan tot en met maandag, en vertel in je automatische boodschap dat je dinsdag terug bent. Zo geef je jezelf een dag extra om zonder opgejaagd gevoel terug aan het werk te gaan.

Daarbij horend kan je ook in je agenda je 1ste werkdag blokkeren, voor het opvolgen van je mails & openstaande to-do’s. Op die manier plannen jouw collega’s je 1ste werkdag niet ineens vol met meetings. En, ook hier helpt het om duidelijke afspraken te maken met je collega’s.

Heb jij nog een andere tip? Deel het gerust!

Benieuwd wat HR Power voor jouw organisatie nog kan betekenen? Neem contact op met Bart Menschaert op 0479 570 151, via bart@hr-power.be, of plan zelf je afspraak (via de knop rechtsonder).