5 tips om het plezier op de werkvloer te verhogen

artikel werkplezier hr power foto website bart menschaert

Als HR manager of leidinggevende ben je begaan met het welzijn van je medewerkers. Want investeren in het welzijn van je medewerkers, werpt zijn vruchten af. Tevreden medewerkers zijn productiever, creatiever en voelen zich meer verbonden met de organisatie.

Wanneer (een deel van) jouw werknemers thuis werkt, is het des te belangrijker om die verbondenheid te stimuleren. HR Power deelt daarom 5 tips om jouw medewerkers tevreden en verbonden te houden.

1. Complimenten

Wacht niet tot het tussentijdse feedbackgesprek om jouw collega of werknemer een compliment te geven. Op onverwachte momenten een oprecht compliment geven, heeft doorgaans meer impact. Verder blijven face-to-face complimenten (ook tijdens een online gesprek) het meest effectief, in plaats van een bedankje via mail.

2. Inrichting van de werkplek

Geef jouw medewerkers de mogelijkheid om hun werkplek (in de mate van het mogelijke) te personaliseren en op te fleuren. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, posters of planten. Werken jouw medewerkers grotendeels van thuis? Voorzie dan eventueel een klein budget om hun bureau of werkplek thuis aangenamer te maken.

3. Maak tijd voor informele gesprekken tussendoor

Als HR manager of leidinggevende is het uiteraard belangrijk om formele gespreksmomenten (feedbackgesprekken) in te plannen. Alleen, het hoeft niet altijd zo formeel te zijn. Af en toe een informeel gesprek(je) tussendoor maakt het werken zoveel aangenamer. En jazeker, deze informele gesprekken kunnen ook online. Het kan deugd doen om aan het einde van een werkdag even (informeel) online te connecteren met een collega of werknemer.

4. Gebruik af en toe een vleugje humor

Humor wordt vaak niet als professioneel gezien, echter heeft het gebruik van humor vele voordelen op de werkvloer. Humor verlaagt het stressniveau, verhoogt de verbondenheid én de productiviteit. Hoe breng je humor op de werkvloer? Stuur in je interne nieuwsbrief eens een leuke cartoon mee. Maak eens een grapje tijdens een informeel gespreksmoment, of vertel een leuke anekdote om een online vergadering te starten of af te sluiten.

5. Samenkomen buiten het werk (in mate van mogelijke)

De beste manier om het gevoel van verbondenheid te stimuleren binnen je organisatie? Organiseer eens een activiteit buiten de werkuren met jouw team, of met de volledige organisatie. Dat kan offline (bv. een familiedag) of online (bv. online quiz avond). Je leert je collega’s en werknemers zo (op een andere manier) veel beter kennen. En het levert ongetwijfeld grappige momenten (en anekdotes) op. 😉

Interesse in een kennismakend gesprek? Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact op met Bart Menschaert op 0479 570 151 of via bart@hr-power.be. Of plan onmiddellijk een kennismakingsgesprek in via de knop rechts onderaan deze pagina.