Welke soorten verzuim zijn er en welke impact hebben ze op je bedrijf? We geven je enkele tips om deze vormen van verzuim aan te pakken.

Impact van verzuim_HR Power

Beeld je even volgende situatie in. Je werkt in een middelgroot bedrijf dat actief is in de industriële sector. De laatste weken merk je dat er opvallend meer mensen afwezig zijn door ziekte of persoonlijke redenen. Naast deze afwezigen merk je ook op dat er bij de aanwezige werknemers heel wat mensen steeds minder presteren. Dit omwille van stress of andere persoonlijke redenen. Herken je deze situatie? Dan kampt je onderneming met een hoge graad van verzuim.

De situatie die hier kort wordt omschreven zal ervoor zorgen dat er meer druk komt op de werknemers die wel aanwezig zijn. Daarnaast kan het leiden tot een mindere kwaliteit van de geleverde dienstverlening. Dit heeft dan weer een grote impact op de klanttevredenheid en de bedrijfsresultaten. In deze blogpost leggen we uit welke verschillende vormen van verzuim er zijn en wat je ertegen kan doen.

Welke verschillende vormen van verzuim zijn er?

Er bestaan vier verschillende soorten verzuim met elk hun eigen kleur: wit, zwart, grijs en roze. Wit verzuim betekent dat de werknemer weldegelijk ziek is en hierdoor niet kan werken. Bij roze ziekteverzuim is de werknemer ziek maar komt deze toch werken. En dan bedoelen we ook écht ziek zijn, geen verkoudheid maar een infectie met reëel besmettingsgevaar of in situaties waar je echt niet in staat bent om te werken. Dit wordt ook wel eens presenteïsme genoemd. Oorzaken hiervan kunnen een eventueel schuldgevoel zijn of omdat de werknemer de collega’s niet extra wil belasten. Zwart ziekteverzuim wil zeggen dat een werknemer zich ziekmeldt terwijl dit eigenlijk niet zo is. Tot slot heb je nog het grijze verzuim. Dit houdt in dat de werknemer zich ziekmeldt omdat deze zich niet lekker voelt, maar eigenlijk wel in staat is om te werken. Denk bijvoorbeeld aan een lichte verkoudheid.

 

Gevolgen van verzuim

Zwart en grijs verzuim brengt zowel directe als indirecte kosten met zich mee. Zo moet je in bepaalde situaties het loon van de afwezige werknemer blijven door betalen. Daarbovenop moet je bij langdurige afwezigheid misschien wel tijdelijk iemand extra in dienst nemen ter vervanging. De nieuwe werknemer moet je dan weer van nul alles leren. Ook voor de andere werknemers kan algemeen verzuim een grote impact hebben. Het werk van de afwezige werknemer komt namelijk vaak bij hen terecht. Dit kan dan weer een negatieve invloed hebben op hun mentaal welzijn.

Ook voor de klanten van je bedrijf kunnen veel afwezigheden voelbaar zijn. Opdrachten kunnen bijvoorbeeld vertraging oplopen waardoor de klant langer moet wachten. Dit zorgt voor ontevredenheid waardoor de klant de volgende keer bij een ander bedrijf zal aankloppen.

 

Gevolgen van roze verzuim

Roze verzuim kan zowel voor je bedrijf als voor de werknemer zelf negatieve gevolgen hebben. Wanneer werknemers komen werken terwijl ze eigenlijk ziek zijn, zal de kwaliteit van hun werk logischerwijs dalen. Dit vertaalt zich in een mindere dienstverlening voor de klant of een minder kwaliteitsvol eindproduct. Dit leidt opnieuw tot ontevreden klanten en een slechte reputatie voor jouw bedrijf.

Doorwerken tijdens ziekte heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het bedrijf maar ook voor de werknemer zelf. Het vermoeilijkt het herstelproces of verlengt de ziekteduur alleen maar. Daarnaast ervaren heel wat werknemers mentale gevolgen wanneer ze doorwerken tijdens ziekte. Vermoeidheid, stress, angst, depressie of burn-out zijn allemaal gevolgen van roze verzuim.

 

Oorzaken van roze verzuim

Je vraagt je wellicht af waarom werknemers zouden doorwerken terwijl ze hier eigenlijk niet toe in staat zijn. Heel wat werknemers geven als hoofdreden de werkdruk van andere collega’s aan. Ze willen vermijden dat de werkdruk bij andere werknemers stijgt omwille van hun afwezigheid. Het is ook een manier om hun persoonlijke werkdruk in de hand te houden. Mensen hebben schrik dat het werk zich alleen maar zal opstapelen wanneer ze afwezig zijn. Wanneer ze dan terugkomen van ziekteverlof wacht er hen een berg werk die is blijven liggen tijdens hun afwezigheid. Sommige mensen geven aan schrik te hebben om ontslagen te worden wanneer ze door ziekte afwezig zijn. Een laatste reden die soms meespeelt is schaamte of schuldgevoel. Mensen geven niet altijd even graag toe dat ze eigenlijk niet in staat zijn om hun functie uit te oefenen.

 

Hoe pak je verzuim aan?

Om algemeen verzuim tegen te gaan is het belangrijk om je werknemers te ondersteunen en naar hen te luisteren. We geven graag enkele tips mee over hoe je dit het beste aanpakt.

  • Maak je werknemers duidelijk dat het beter is om thuis te herstellen. Geef hierbij logische en onderbouwde redenen. Zeg hen bijvoorbeeld dat je geen risico wilt nemen met meerdere besmettingen. Belangrijk is ook dat je duidelijk maakt dat werknemers zich geen zorgen hoeven te maken om zijn of haar job.
  • Zorg voor goede managers en teamleaders. Een slechte baas vergroot de kans op een burn-out bij werknemers drastisch. Slecht management zorgt voor een slechte werkomgeving waardoor het verzuim zal stijgen.
  • Geef je werknemers de optie om te telewerken. Uiteraard is het niet voor elke sector mogelijk om je werknemers van thuis uit te laten werken. Als de mogelijkheid er echter is, raden we wel aan dit te doen. Het kan verschillende vormen van verzuim in de kiem smoren. Bovendien geven heel wat mensen aan dat hybride of telewerk een doorslaggevende factor is bij het accepteren van een job.
  • Het is belangrijk om je werknemers groeimogelijkheden te bieden. Zo voorkom je dat mensen uitgekeken raken op hun job. Bij doorgroeimogelijkheden horen ook trainingen en bijscholingen. Deze kunnen de betrokkenheid bij de werknemers verhogen. Hoe meer betrokkenheid, hoe hoger de motivatie waardoor er minder verzuim zal zijn.
  • Reken meteen af met pesten en intimidatie. Hiervoor kan je in eerste instantie een vertrouwenspersoon aanstellen binnen het bedrijf. Dit is iemand neutraal waarbij werknemers steeds terecht kunnen om hun verhaal te doen zonder schrik te moeten hebben voor negatieve gevolgen. Daarnaast kan je ook met anonieme enquêtes werken om boosdoeners te identificeren.

Heb je meer nood aan persoonlijke begeleiding? Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen met Bart Menschaert op 0479 570 151 of via bart@hr-power.be. Of plan onmiddellijk een kennismakingsgesprek in via de knop rechts onderaan deze pagina.

Bekijk zeker ook eens onze blogpost over hoe je werknemers kan motiveren na een periode van afwezigheid.