Employer branding, een belangrijk instrument voor rekrutering
We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat een positieve bedrijfscultuur helpt om huidig talent te houden en nieuw talent aan te trekken. Toch is het creëren van en positieve cultuur niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is niet iets wat je van de ene op de andere dag zomaar implementeert. Desondanks is het cruciaal om hier hard op in te zetten. Een goede bedrijfscultuur zal ervoor zorgen dat de tevredenheid, productiviteit, motivatie en creativiteit van de werknemers optimaal is. Eens deze positieve cultuur aanwezig is, is het belangrijk dat je deze uitstraalt in je employer branding. Op die manier creëer je een krachtige rekruteringstool.
Wat is employer branding?
Employer branding is het proces waarbij een bedrijf zijn aantrekkingskracht en onderscheidend vermogen voor zowel huidige als toekomstige werknemers versterkt. Het begint met het bouwen van een positieve en inclusieve bedrijfscultuur. Dit draagt bij aan de motivatie en loyaliteit van huidige medewerkers, terwijl het ook nieuw talent aantrekt. Een goede employer branding draagt bij aan de prestaties en groei van een bedrijf, en vormt de kern van zijn werkgeversmerk. Het is geen op zichzelf staand doel, maar eerder een strategie om zowel intern als extern te investeren in het creëren van een aantrekkelijke werkomgeving die overeenkomt met de externe boodschap van het bedrijf.
Een goede bedrijfscultuur is de basis van employer branding
Zoals we in de inleiding reeds aanhaalden, is een positieve bedrijfscultuur een belangrijke factor voor succes binnen elke onderneming. Het is iets wat je niet zomaar in één keer opbouwt. Een aangename werkcultuur groeit doorheen de tijd doormiddel van verschillende initiatieven. Er zijn verschillende manieren die deze groei kunnen versnellen:
- Creëer een hecht team. Een goede teamsfeer zal ervoor zorgen dat werknemers actief samenwerken en elkaar met plezier helpen. Teambuildings kunnen hierbij helpen. Daarnaast kan je er als bedrijf ook voor zorgen dat werknemers samen aan hetzelfde project kunnen werken. Ook dit komt de teamsfeer ten goede.
- Maak de resultaten tastbaar en overzichtelijk voor alle werknemers. Het is essentieel om de impact van inspanningen snel te laten zien. Wanneer medewerkers direct positieve veranderingen waarnemen als gevolg van hun inspanningen, zullen ze gemotiveerd blijven. Deze zichtbare successen fungeren als krachtige stimulans en bevestigen de waarde van hun bijdragen aan het bedrijf.
- Zorg voor wederzijds vertrouwen. Werknemers moeten zich veilig voelen om te experimenteren, risico’s te nemen, te falen en uiteindelijk te slagen. Dit zowel individueel als in teamverband. Het opbouwen van een inclusieve cultuur omvat het creëren van een omgeving waar alle werknemers, ongeacht hun functie, team of contractduur, zich welkom voelen en aangemoedigd worden om hun ideeën en gedachten te delen. Wederzijds vertrouwen kan versterkt worden door de dialoog tussen werknemer en werkgever zo laagdrempelig mogelijk te maken. Zo kan je open forums houden met de bedrijfsleiding of kan je als werkgever zelf actief op elk niveau feedback vragen.
- Zorg ervoor dat je waarden duidelijk zijn. Een sterke bedrijfscultuur wordt gevormd door gedeelde waarden die niet alleen worden vastgesteld, maar ook actief worden geleefd binnen de organisatie. Deze kernwaarden definiëren niet alleen hoe teamleden elkaar moeten behandelen, maar ook welke waarden ze delen en kunnen verwachten van anderen.
Hoe versterk je je employer branding
Wanneer je bedrijfscultuur goed zit kan je deze gebruiken bij het versterken van je employer branding. We geven enkele tips om jouw employer branding extra kracht bij te zetten:
- Toon de meerwaarde van het bedrijf. Bij het opstellen van een vacature of het voeren van een sollicitatiegesprek is het cruciaal om duidelijk te communiceren hoe jouw bedrijf het verschil maakt voor zowel personeel als klanten. Dit is wat potentiële werknemers echt kan overtuigen.
- Maak gebruik van verschillende sociale media bij de rekrutering. Op sociale media kan je potentiële kandidaten voor je onderneming bereiken. Platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok zijn waardevolle kanalen om informatie te delen over carrièremogelijkheden en de bedrijfscultuur. Een actieve aanwezigheid op deze platforms kan leiden tot nieuwe connecties.
- Leg de focus op wat de voordelen zijn van bij jouw bedrijf te werken. Biedt jouw bedrijf kinderopvang aan, sportactiviteiten na het werk of organiseert het af en toe uitstappen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van extra’s die je medewerkers waarderen. Door deze voordelen te benadrukken in je communicatie, laat je zien dat jouw bedrijf om het welzijn van het personeel geeft, wat positief kan bijdragen aan jouw bedrijfsimago.
- Zet je werknemers in de kijker. Door verhalen te delen over werknemers die hun job graag doen of uitzonderlijke prestaties leveren, toon je dat het fijn werken is bij jouw onderneming. Je kan de werknemers ook zelf aan het woord laten. Vraag hen om zelf iets te vertellen over waarom ze elke dag met plezier komen werken. Deze getuigenissen kunnen dan gebruikt worden in de communicatie bij het rekruteren van potentiële werknemers.
De voordelen van een sterk employer brand
Een sterk employer brand levert verschillende voordelen op voor je onderneming. Zo zal je meer sollicitanten aantrekken met je vacatures. Het is logisch dat meer mensen zullen solliciteren bij een onderneming die de reputatie heeft van een fijne werkplek. Niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van de sollicitanten zal groter zijn. Bedrijven met een krachtig employer brand hebben een duidelijke identiteit en waarden, en ze presenteren zichzelf ook op die manier op de arbeidsmarkt. Dit helpt hen om kandidaten aan te trekken die goed passen bij hun bedrijfscultuur.
Naast een stijging in de hoeveelheid en de kwaliteit van de sollicitanten, zal een goede employer brand er ook voor zorgen dat er minder verloop is bij de huidige werknemers. Het aantrekken van nieuw talent is namelijk slechts een gevolg van een goed personeelsbeleid voor de werknemers die al in dienst zijn. Het zal er ook voor zorgen dat deze werknemers trot zijn op het bedrijf waar ze werken. Hierdoor zullen ze meer betrokken en gemotiveerder zijn.
Tot slot zorgt een sterk werkgeversmerk ook voor lagere wervingskosten. Doordat huidige werknemers niet snel zullen vertrekken en nieuw talent makkelijk wordt aangetrokken kan je besparen op het aanwerven en opleiden van nieuwe werknemers.
Heb je nog verdere vragen rond hoe jij jouw employer branding naar een hoger niveau kan tillen? Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen met Bart Menschaert op 0479 570 151 of via bart@hr-power.be. Of plan onmiddellijk een kennismakingsgesprek in via de knop rechts onderaan deze pagina.