Het belang van constructieve feedback

Feedback is iets wat zowel mens als organisatie in staat stelt om te groeien en te evolueren. Op frequente, regelmatige basis aangeven wat je als positief ervaart of wat je niet waardeert, is essentieel voor een constructieve samenwerking.

Zowel positieve feedback als verbeterpunten dienen op korte termijn te worden benoemd om zijn effect niet te missen. Want je wil toch dat je medewerker met de verbeterpunten aan de slag gaat of door de positieve vermelding gemotiveerd is om op diezelfde manier verder  te gaan?

Wacht niet met feedback geven, zowel positief als negatief

Er gaat heel wat kostbare tijd verloren doordat collega’s leidinggevenden frustraties onderling delen zonder de betrokken medewerker hierover aan te spreken. Als enige communicatie naar die persoon dan toch nog volgt, mist het alsnog zijn effect.

Een gemiste kans om de medewerker te laten inzien wat goed of niet goed ging. Door het juist onmiddellijk aan te pakken en op een correcte manier te communiceren, geef je aan dat feedback belangrijk is. Zo creëer je in de organisatie een feedback cultuur, wat positieve energie geeft. En daar draait het om bij correct aangebrachte constructieve feedback. Medewerkers gaan er mee aan de slag en zien het niet als negatieve kritiek!

Een constructieve houding, bereidheid hieruit te leren en vooral de manier van aanpakken/communiceren zijn hier van groot belang. Het creëren van dergelijke feedbackcultuur is meestal een combinatie van trainingen/workshops en begeleiding in het voeren van de gesprekken.

Constructieve feedback geslaagd functioneringsgesprek evaluatie 10 tips blog HR Power Bart Menschaert

Enkele tips om constructieve feedback te geven

Ons Advies? Feedback niet opsparen maar onmiddellijk benoemen. Het is belangrijk zowel bij positieve als negatieve feedback dit snel aan de medewerker duidelijk te maken zodat het voorval nog vers in het geheugen zit.

Draai hierbij niet rond de pot en spreek steeds in de IK vorm. Belangrijk voor de medewerker is te horen hoe jij het ervaart.

Voor extra tips over het geven van feedback of andere HR onderwerpen verwijzen we je graag door naar ons gratis E-book.

Om ondernemers te helpen leek het ons nuttig om onze ervaring voor de ondernemers neer te schrijven zodat we er mee kunnen voor zorgen dat ze de juiste tijd besteden aan HR en zelf al de eerste  stappen kunnen zetten zonder ons direct al in te schakelen. Je kan dit gratis E-book hier downloaden.

Veel leesgenot.

Bart Menschaert

Download e-book