Wat bepaalt het werkgeluk van jouw werknemers?

Gelukkige werknemers zullen veel minder snel van job veranderen of treden zelfs als ambassadeurs op van jouw bedrijf. Maar wat bepaalt nu precies het werkgeluk van jouw werknemers? Bedrijfsleiders denken nog te vaak dat een hoog loon de belangrijkste motivator is voor werknemers. Verschillende onderzoeken tonen echter aan dat dit helemaal niet het geval is. In de blogpost gaan we dieper in op welke factoren wel het werkgeluk bevorderen.

Wat betekent werkgeluk precies?

Werkgeluk gaat over de voldoening en vreugde die mensen halen uit hun werk, maar iedereen geeft hier zijn eigen definitie aan. Voor sommigen betekent het een gevoel van betekenis en persoonlijke groei, terwijl anderen het vinden in een goede werk-privébalans of positieve relaties met collega’s. Werkgeluk ontstaat wanneer mensen zich gewaardeerd voelen en ruimte krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Door werkgeluk te bevorderen, kunnen organisaties de productiviteit verhogen en het welzijn van hun medewerkers verbeteren.

 

Een goede werksfeer

Een eerste belangrijke factor die bijdraagt aan het werkgeluk van jouw werknemers is de werksfeer en de onderlinge relatie tussen werknemers. Dit houdt in dat zowel leidinggevenden als werknemers respectvol met elkaar omgaan. Een aangename werksfeer vertrekt steeds vanuit een goede en gezonde bedrijfscultuur. Het organiseren van activiteiten waarbij werknemers elkaar beter kunnen leren kennen is dus zeker en vast een goed idee.

Deze positieve relaties tussen werknemers kan je bevorderen door van bij het aanwervingsproces al te kijken naar een eventuele match tussen de kandidaat en het team waarin deze zal terecht komen. Benieuwd hoe je een succesvol aanwervingsproces implementeert? Lees dan zeker ook onze blogpost ‘Een gezond werknemersbeleid start met een goed aanwervingsproces’.

 

Zorg voor zinvol werk

Het werkgeluk van je werknemers zal toenemen wanneer ze het gevoel hebben dat hun werk effectief bijdraagt aan een groter doel. Het idee dat dankzij hun inspanningen het verschil wordt gemaakt zorgt voor meer voldoening en motivatie. Daarom is het als werkgever belangrijk dat je ook duidelijk laat zien wat de resultaten zijn van de inspanningen die je werknemers leveren.

Je kan de impact van je werknemers op verschillende manieren tonen. Je kan bijvoorbeeld op frequente basis de resultaten van het bedrijf samen met iedereen overlopen. Zo krijgen de werknemers een beter beeld van hoe ze het bedrijf helpen groeien. Naast het tonen van groeicijfers en resultaten is het ook belangrijk om successen te vieren. Wordt er een bepaald doel bereikt? Vier dit dan samen met alle werknemers of binnen het team. Dit verhoogt de betrokkenheid en laat de werknemers voelen dat deze doelstelling mede dankzij hen behaald is.

 

Geef je werknemers een uitdaging

Een concrete doelstelling is niet alleen voor je bedrijf of organisatie belangrijk maar ook voor elke werknemer individueel. Door werknemers een uitdaging te bieden, bied je ze tegelijkertijd de kans om hun kennis en vaardigheden te verbeteren. Wanneer ze deze uitdagingen tot een goed einde brengen zal dit voor heel wat voldoening zorgen.

Let er echter op dat je elke werknemer een uitdaging op maat van zijn of haar kunnen geeft. Je wil namelijk niet dat je werknemers juist meer stress ervaren door te moeilijke opdrachten of onrealistische doelstellingen. Daarom raden we aan om deze uitdaging of doelstelling steeds in samenspraak met de werknemer vast te leggen.

 

Zorg voor een goede werk-privébalans

Een goede balans tussen privé en werk wordt alleen maar belangrijker. Gemotiveerde en geëngageerde werknemers betekenen niet automatisch dat ze ook elk moment beschikbaar willen zijn voor hun job. Het werkt net omgekeerd. Door een goede werk-privébalans te garanderen zullen je werknemers juist gemotiveerd blijven en telkens opnieuw met veel energie aan de slag gaan.

 

Bied je werknemers voldoende afwisseling

Probeer zoveel mogelijk variatie te bieden aan je werknemers. Laat hen bijvoorbeeld nieuwe dingen uitproberen of pas hun takenpakket af en toe aan. Door voldoende afwisseling te bieden, blijven je werknemers nieuwsgierig en leren ze continu bij. Nieuwe dingen uitproberen en deze succesvol laten uitvoeren geeft trouwens heel wat voldoening.

Uiteraard hangt de mate van afwisseling die mogelijk is af van functie tot functie. Ook zal niet elke werknemer even enthousiast zijn om zijn of haar takenpakket uit te breiden of om te experimenteren met nieuwe taken. Daarom is het ook hier belangrijk om dit steeds in overleg te doen met de werknemer. Wat wil hij of zij zelf graag uitproberen? Door te luisteren naar hun ideeën en wensen voelen ze zich gehoord en betrokken bij de onderneming.

 

Hoe meet je werkgeluk?

Initiatieven om het werkgeluk van werknemers te vergroten hebben weinig zin als je de impact ervan niet kent. Meten is weldegelijk weten. Daarom is het belangrijk om op verschillende momenten de tevredenheid en het werkgeluk van je werknemers te bevragen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je een digitale bevraging uitsturen binnen je bedrijf. Hierin kunnen werknemers anoniem aangeven hoe tevreden ze zijn met hun job en werkomgeving. Je kan hierin ook ruimte bieden om suggesties te doen om het algemene werkgeluk te verbeteren.

 

Wat kan HR Power voor jou betekenen?

Bij HR Power staan we steeds klaar om je te begeleiden in alles wat met HR te maken heeft. Het is ons doel om jou als bedrijfsleider te ontzorgen zodat jij je voor de volle 100% kan focussen op de strategie, de productie of een ander onderdeel van de onderneming.

Uiteraard dragen we ook graag bij aan het werkgeluk van jouw werknemers. Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Aarzel niet om ons te contacteren voor een vrijblijvend gesprek.

Ben je benieuwd hoe HR Power je hierbij kan helpen? Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen met Bart Menschaert op 0479 570 151 of via bart@hr-power.be. Of plan onmiddellijk een kennismakingsgesprek in via de knop rechts onderaan deze pagina.